четвртак, 8. мај 2014.

Pravila prilikom podizanja kredita

021/451-318; 021/523-193
Radnička 15, Novi Sad
Ako vam je neophodna finansijska podrška banke i odlučili ste da uzmete kredit, obratite pažnju na neka pravila kojih se treba držati u tom procesu:
  1. Osnovno je da se upoznate sa ponudama svih banaka, što možete uraditi uz finansijski portal banke.online.rs. U okviru celokupne ponude kredita na domaćem tržištu možete uraditi uporednu pretragu na osnovu koje će vam se izdvojitinajpovoljniji krediti. Nakon što ste pregledali ponude i izdvojili nekoliko najpovoljnijih, izabraćete one koje bi vam najviše odgovarale. Iz navedenog se zaključuje se da je bitno i da obiđete više banaka, kako bi direktno od službenika banke dobili zvaničnu ponudu za kredit koji želite podići. U ovom slučaju ćete steći utisak i o zaposlenima u banci sa kojima ćete ubuduće sarađivati. Takođe, prikupićete kompletne ponude, sa svim potrebnim detaljima, koje ćete odneti kući i na miru analizirati.
  2. Imajte na umu da je banka dužna da vam pruži sve potrebne informacije, a prvenstveno da vas upozna sa opštim uslovima poslovanja koji su u vezi sa odobravanjem kredita. U vašem je interesu da se što detaljinije informišete iupoznate sa uslovima pod kojima se odobravaju krediti, a zbog toga su tu kreditni savetnici koje možete pitati sve što vas interesuje i što vam nije jasno.
  3. Kada odaberete banku i ponudu koja vam najviše odgovara, pre zaključenja ugovora tražite od svog bankara nacrt ugovora o kreditu, kako biste proučili sve detalje i upoznali se sa svojim ugovornim obavezama. Preporučljivo je takođe da se konsultujete i sa nezavisnim stručnim licem, pravnikom ili finansijskim savetnikom kako bi vam objektivnije anlizirao ključne delove ugovora.
  4. Potpisivanje ugovora treba da usledi tek nakon što ste se potpuno informisali o svim detaljima i upoznali sa svim ugovornim obavezama. Utvrdite dobro da ugovorom ne budu dozvoljene izmene uslova koje zavise jednostrano od politike poslovanja banke, kao i da ne bude neodređenih stavki. Morate biti svesni da potpisivanjem ugovora potvrđujete da ste upoznati i saglasni sa svim obavezama koje iz njega proističu. Uz ugovor banka je dužna da vam dostavi i Opšte uslove poslovanja koji se odnose na odobravanje kredita, kao i vaš Plan otplate kredita.
  5. Ako se desi da banka izmeni neke od uslova nakon zaključenja ugovora o kreditu, obavezna je da vas o tome obavesti 15 dana pre početka primene tih izmena. Ukoliko se vrši korekcija kamatnih stopa, kada su one definisane kao promenljive, banka je u obavezi da vam dostavi novi Plan otplate kredita sa svakom narednom izmenom.
Neophodno je da se redovno informišete o dešavanjima na tržištu, kretanjima referentnih kamatnih stopa, poslovanju vaše i ostalih banaka, izmenama uslova za usluge koje koristite kod banke, kao i načinu obračuna vašeg zaduženja i činilaca od kojih zavisi kako biste kretanje istih pratili na tržištu (referentna kamata NBS, EuriborLibor i sl.).

Нема коментара:

Постави коментар