четвртак, 24. јул 2014.

Sad imamo pravilnike

Љајић: Донети правилници за ред на тржишту некретнина

Министар трговине туризма и телекомуникација Расим Љајић потписао је правилнике који обезбеђују пуну примену Закона  о посредовању у промету и закупу непокретности и којим се уводи ред у област продаје  и закупа некретнина.
Применом четири донета правилника, који ступају на снагу 29. јула, предвиђено је увођење стручног испита за посреднике у промету и закупу некретнина, као и стварање регистра посредника, што је у складу са стандардима ЕУ.
Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је за Танјуг да према подацима којима располаже Министарство, у Србији постоји око 800 привредних субјеката и 1.500 запослених који се званично баве посредовањем у промету некретнина и да ће применом нових правилника бити побољшан квалитет услуге и ојачана конкурентност привредних субјеката.
„Ми смо до сада имали доста шаролику ситуацију међу посредницима у продаји некретнина и велики број примедби грађана на оне који се тим послом баве нестручно и несавесно. Сада смо јасно дефинисали критеријуме ко тиме може да се бави и увели стручни испит за добијање лиценце посредника. На тај начин помоћи ћемо купцима и продавцима да добију квалитетнију услугу, али ћемо помоћи и посредницима, јер ћемо на тај начин елиминисати нелојалну конкуренцију“ рекао је Љајић.
Он наводи и да ће након ступања на снагу донетих правилника бити саставаљена и листа испитивача за лиценце посредника, који ће бити изабрани из редова универзитетских професора и других стручњака за ову област као и да је реално да први испитни рок буде у октобру или новембру ове године.
Ako neko zna gde mogu da se procitaju pravilnici i ako ima neki plan i program po kom se polazu ispiti neka mi posalje link,.Navodno ce biti 4 ispita usmeno i pismeno, i polaganje ce biti 14000 dinara ali neznam da li po ispitu ili za licencu

Нема коментара:

Постави коментар