понедељак, 28. јул 2014.

Ministarstvo predstavlja Podzakonska akta Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti - 28. jul 2014

Ministarstvo predstavlja Podzakonska akta Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti - 28. jul 2014
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u utorak 29. jula u 13 časova u Privrednoj komori Srbije predstaviće javnosti Podzakonske akte po osnovu Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.Predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija govoriće o značaju uređenja oblasti posredovanja u prometu nepokretnosti sa aspekta unapređenja pravne sigurnosti svih učesnika na tržištu nepokretnosti, uz istovremeno jačanje konkurentnosti ovog bitnog podsektora poslovnih usluga i afirmaciju profesije posrednika.Pravilnici koji će biti predstavljeni javnosti objavljeni su 21. jula 2014. godine u Službenom glasniku Republike Srbije, broj 75/2014, i stupaju na snagu na dan prezentacije 29. jula 2014. godine.
 Radi se o:

- Pravilniku o stručnom ispitu za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti (sa programom stručnog ispita);
- Pravilniku o registru posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti;
- Pravilniku o poslovnom prostoru i opremi posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti i
- Pravilniku o evidencijji o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

Pravilnici stupaju na snagu 29. jula 2014. godine.

Ministarstvo će u najkraćem roku uspostaviti organizacionu jedinicu, adekvatno tehnički opremljenu, koja ce obavljati poslove u vezi sa stručnim ispitom za posrednike i vodjenje registra posrednika.
Ministar će po stupanju na snagu Pravilnika utvrditi listu ispitivača i doneti Rešenje o prvom ispitnom roku u 2014. godini. Planirano je da tehničke pripreme za polaganje stručnog ispita budu zavrsene do 15. septembra 2014. godine.
Tačan datum polaganja stručnog ispita odredjuje Predsednik komisije, a očekuje se da će to biti u oktobru mesecu 2014. godine.

Svim posrednicima biće omogućeno da prijave strucni ispit u 2014. i 2015. godini, kako bi stekli uslov za upis u registar posrednika koji se vodi u Ministarstvu. Zakonski rok za uspostavljanje registra posrednika je 8. maj 2015. godine i Ministarstvo je duzno da omogući svim privrednim društvima koje ispunjavaju zakonske uslove upis u registar posrednika.
Svi posrednici u Republici Srbiji nastavljaju da posluju normalno i neće biti prekida u poslovanju, jer će ministarstvo obezbediti administrativno-tehničke kapacitete za implementaciju Zakona i sprovodjenje svih pravilnika.
Ministarstvo nastavlja da blagovremeno i kontinuirano informiše javnost posredstvom medija i zvanične Internet stranice.

Нема коментара:

Постави коментар