петак, 10. април 2015.

TRANZICIJA

                        

                                    VELIKE PROMENE

   Polako ali sigurno, približava se 9 maj, datum velikih promena u svetu nekretnina. Od tog datuma, agencije a i zaposleni agenti u njima, će morati da imaju licence. U toku je drugi krug polaganja, iz  četiri oblasti za koje je zakonodavac procenio, da su nepophodni za sticanje zvanja Agenta za nekretnine. Oko dve hiljade posrednika,  iz cele Srbijne, se prijavilo na ispit, ali  će broj licenciranih biti oko 60% ...Generalno , sve agencije će se suočiti sa manjkom radne snage, a neke će možda i prekinuti sa radom.Obavezno potpisivanje ugovora sa prodavcima nekretnina, i manjak agenata, jednostavno, dovode agencije u poziciju neophodnog udruživanja. Širom Srbije agencije traže nove modalitete rada, ali je sasvim izvesno da će prodavci ubuduće sve više potpisivati ugovore o ekskluzivnom pravu prodaje, sa jednom agencijom, a ona će promociju i prodaju nepokretnosti realizovat preko udruženja a samim tim i velikog broja agenata... To i jeste način na koji se nekretnine prodaju širom sveta, ali smo mi  trenutno na početku tranzicije ka takvom tržištu ...U prilogu ovog bloga, je i primerak ugovora o ekskluzivnom pravu prodaje. Novosadsko udruženje jedanaest agencija UNA,  zajedničkom snagom će obezbediti efikasniju prodaju na tžištu  našeg grada.

UGOVOR O EKSKLUZIVNOM POSREDOVANJU
BROJ UGOVORA ___________

Zaključen dana ____________________ godine u Novom Sadu, između:

1) POSREDNIKA
Moj Dom „agencija za nekretnine, ul. Radnička br. 15, Novi Sad MB 55914699, PIB 102712611, koga zastupa Vanja Rac vlasnik agencije. i
I
2) NALOGODAVCA

__________________(________) ______________ iz ____________, ul


. _____________________________ JMBG _______________________




Član 1

Predmet ovog Ugovora je regulisanje međusobnih odnosa između Posrednika i Nalogodavca, vezanih za prodaju sledeće nepokretnosti:

mesto ________________________ ulica ____________________________________ broj _____

stan br. ________ površina ________ m2 struktura _______ sprat _____ / ____ parc.br. _________

K.O. ___________________________ LN ________________ koji je vlasništvo Nalogodavca, pod uslovima i na način definisan ovim Ugovorom.

Član 2

Ovim Ugovorom Nalogodavac ovlašćuje Posrednika da u njegovo ime i za njegov račun nudi na prodaju nepokretnost opisanu u članu 1 ovog Ugovora.


Nalogodavac se nadalje obavezuje, izričitim ugovaranjem klauzule o ekskluzivnom posredovanju, da u ugovorenom roku neće lično otuđiti nepokretnost koja je predmet ovog Ugovora, niti će angažovati drugog posrednika za posredovanje u vezi njenog prometa.


Član 3

Početna cena nekretnine (početna oglasna cena) je ____________________ € po kojoj Posrednik može oglašavati i nuditi za prodaju nepokretnost iz člana 1 ovog Ugovora.
Početna oglasna cena nepokretnosti iz člana 1 ovog Ugovora, može se korigovati na zahtev Nalogodavca ili na predlog Posrednika, a uz saglasnost Nalogodavca.

Član 4
Nalogodavac potpisivanjem ovog Ugovora, poverava prodaju svoje nepokretnosti Posredniku i obavezuje se da:

  • obavesti Posrednika o svim okolnostima koje su od značaja za obavljanje posredovanja,
  • Posredniku da na uvid isprave koje dokazuju njegovo pravo na nepokretnosti koja je predmet prometa, odnosno upozori Posrednika na sve upisane i neupisane terete koji postoje na nepokretnosti,
  • omogući Posredniku i licu zainteresovanom za zaključenje pravnog posla razgledanje nepokretnosti na dogovoreni način i u dogovoreno vreme,
  • obavesti Posrednika o svim bitnim podacima o nepokretnosti, što posebno uključuje tačne podatke o ceni, lokaciji, strukturi nepokretnosti i dr.,
  • preda Posredniku originale ili overene kopije svih isprava kojima dokazuje pravo svojine na nepokretnosti koja je predmet posredovanja,
-obavesti Posrednika o svim promenama u vezi sa posredovanim poslom, a posebno o promenama u vezi sa pravima na nepokretnosti, rokovima i cenom,
-isplati Posredniku ugovorenu posredničku naknadu (proviziju) i ako je to posebno ugovoreno, da nadoknadi Posredniku druge troškove nastale tokom posredovanja.

Član 5
Posrednik se potpisivanjem ovog Ugovora obavezuje da nastoji da nađe i dovede u vezu sa Nalogodavcem lice koje bi sa njim pregovaralo o zaključenju Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti opisane u članu 1 ovog Ugovora.


Posrednik se obavezuje da sa pažnjom dobrog privrednika preduzima sve potrebne radnje u cilju što efikasnije prodaje nepokretnosti Nalogodavca, a posebno se obavezuje da u ime Nalogodavca vrši:

  • oglašavanje prodaje predmetne nepokretnosti i obezbeđuje odgovarajuću marketinšku prezentaciju u skladu sa svojom poslovnom politikom,
-dovodi lica zainteresovana za kupovinu i učestvuje u prezentaciji iste,
  • učestvuje u pregovorima uz nastojanje da dođe do zaključenja posla kupoprodaje,
  • pruži Nalogodavcu pravnu pomoć angažovanjem trećih lica – advokata – javnih beležnika u vezi sa posredovanim poslom,
  • organizuje overu predugovora, ugovora i transfera novca preko poslovnih banaka.
Član 6
Nalogodavac je saglasan da Posrednik može, u skladu sa zakonom, zaključiti Ugovor o potposredovanju za predmetnu nepokretnost sa drugim posrednicima, sa kojima posrednik sarađuje po Ugovoru o poslovno tehničkoj saradnji i to su: “Bomil“ DOO; “House Nekretnine“ DOO; “ĐinaS“ DOO; Agencije za nekretnine: “Stil-Pro“; “Winner“; “Manager“; “Magnat“; “Moj Dom“; “Total Nekretnine“; “Avenia Nekretnine“.

Član 7
Posrednik stiče pravo na posredničku naknadu (proviziju) od Nalogodavca u visini od 2% od ugovorene kupoprodajne cene i to u momentu zaključenja Ugovora za koji je posredovao, a pod momentom zaključenja Ugovora, smatraće se i zaključivanje predugovora, s tim da naknadni odustanak stranaka od zaključenja glavnog Ugovora nema uticaja na ostvarenu posredničku naknadu osim u slučaju više sile predviđene zakonom.

Posrednik stiče pravo na posredničku naknadu (proviziju) od Nalogodavca u visini od 2 % od početne oglasne cene i u slučaju ako za vreme važenja klauzule o ekskluzivnom posredovanju Nalogodavac zaključi pravni posao u vezi sa predmetnom nepokretnosti, za koji je posredovao drugi posrednik, ili lično, bez posredovanja bilo kog posrednika, te je Nalogodavac dužan da Posredniku sa kojim je ugovorio ekskluzivno posredovanje na ime naknade štete plati iznos ugovorene posredničke nadoknade.

U slučaju zaključenja kupoprodaje, Posrednik zadržava pravo na naplatu posredničke naknade (provizije) i od kupca predmetne nekretnine i to na osnovu Ugovora o posredovanju između kupca i posrednika, a sve u skladu sa Opštim uslovima poslovanja posrednika.

Član 8
Ugovorne strane zaključuju Ugovor na period od __________________ do ___________________

Ugovorne strane pre isteka roka važenja, ovaj Ugovor mogu raskinuti pismenim putem, sa rokom raskida od 30 dana, ali tako da odredbe ovog Ugovora proizvode pravno dejstvo u narednih 12 meseci od dana njegovog raskida, a sve ovo sa ciljem izbegavanja nesavesnog raskidanja Ugovora od strane Nalogodavca, što Nalogodavac svojim potpisom na ovom Ugovoru i potvrđuje.

Član 10
U slučaju spora po ovom Ugovoru, ugovorne strane ugovaraju nadležnost Osnovnog suda u Novom Sadu.

Član 11
Ovaj Ugovor sačinjen je u 2 (dva) istovetna primerka, od kojih obe ugovorne strane zadržavaju po jedan primerak.

                                                             UGOVORNE STRANE

POSREDNIK                                                                                           NALOGODAVAC


___________________________                                                          __________________________

Нема коментара:

Постави коментар