понедељак, 30. јун 2014.

Dozivljaji jednog agenta za nekretnine...Lude voznje




       Posao agenta podrazumeva moge vestine, jedna od osnovnih, je  voznja automobila...Mozda je skuplje,  ali je i mnogo, mnogo bezbednije.....
   Bio je topao letnji dan, kada mi je u kancelariju usao starije gospodin, u poznim osamdesetim. Kretao se polako,  uz pomoc drvenog stapa,  i prijavio svoju vikendicu u Rakovcu na prodaju. Nakon upisa nekretnine,  trebali smo na teren.  Na moju nesrecu,  auto mi je bio u kvaru,  te sam morao da idem ,dedinim autom. Polagano,  uz pomoc stapa,  dogegali smo se do parkinga. Tu je bio parkiran, prelepi oldtajmer,  iz dedine mladosti. Cim smo seli, paznju mi je privukla stara fotografija. Na slici je bio Moskvic,  u mladim danima,  i na njemu, velika nalepnica sa bojem dvadeset i tri. Taman sam krenuo da pitam , o cemu se radi,  kad me je preseklo zivahno paljenje masine, a nas stari gospodin se transformisao u ozarenog  dekicu..Pocetak voznje je bio relativno prijatan, ali cim smo se docepali mosta slobode, deda je stisnuo gas i mi smo poleteli.... Zgrabio sam rukama sediste, a nogama se odgurivao patos kola, , ali pomoci nije bilo. Kazaljka na mosvicu je vrlo brzo presla podeok sto, dog se meni stomak lepio za ledja. Dekica je sa setnim glasom pricao o nekakvim trkama, ali ja to nisam bas pratio.  Paznju sam posvetoio liniji, na sredini puta,  koja je malo malo bila sa moje desne strane, jer su dekini refleksi kasnili za krivainama.Sva sreca, pa je Rakovac  blizu, i brzo smo stigli. Cim sam se docepao zemlje, ziv i zdrav, sretan i presretan, nazat sam se vratio autobusom.

недеља, 22. јун 2014.

Dozivljaji jednog agenta za nekretnine-svaki pocetak je tezak

    Nekada davno.......bio sam mlad momak, koji je resio da se zaposli. Sudbina je odlucila, da procitam Solisov oglas, u kome su trazili agente. Svako ima par kljucnih momenata u zivotu, a  taj trenutak je odredio moju profesiju.
   
                    Moj prvi teren....

  Kad ste novajlija u agenciji, starije kolege vas gledaju, kao rukija u ratnoj zoni, koji nece dugo....Cim sam stigao, dobio sam kratka uputstva o nacinu rada,  svoje radno mesto, i kupca kojeg niko drugi nije zeleo da radi. U pitanju je bila kupovina vikendice, za koju je ponuda  bila vrlo skromna...Sa ogromnom zeljom, pronasao sam vikendicu na Velikoj Remeti u Fruskoj Gori. Dogovorio sam teren, i sa svojim nesrecnim kupcem krenuo u avanturu. Krenuli smo oko dva po podne, u lepom raspolozenju i lepom vremenu. Cim smo usli u sumu, moja uputstva o destinaciji vikendice, su se pokazala nedovoljna. Sa svakim sledecim skretanjem, bio sam sve nesigurniji, a suma  sve mracnija i veca.Vozili smo se i vozili ...sve do sumraka, a nasu vikendicu, pronasli.. nismo.
Porazen i ubijenog morala, priznao sam poraz i sa svojim klijentom se vratio u grad.
Taj prvi teren me je toliko ubio, da sam bio na klackalici da odmah odustanem...

                      Prva prodaja.....

    Jutro donosi novi dan, i  prelomio sam da se ne predajem. U agenciji sam pronasao hrpu starih novina, sa malim oglasima. Procitao sam i pozvao stotinu vlasnika, i tada  se sudbina opet umesala.  U jednom oglasu, javio mi se stariji covek, koji je imao dragulj. Vikendicu, usred nacionalnog parka Fruska Gora. Jedna od deset vikendica, koja ima gradjevinsku dozvolu. Gradjena, kamenom iz Dalmacije, od specijalnog drveta, sa prirodnim izvorom na placu, i povoljne cene od 15000 maraka. Ima on i vhs kasetu, sa snimkom vikendice iz helihoptera. Sednem ja u kola, pokupim kasetu, i uvece sa devojkom, pustim projekciju.  Tesko je opisati, ali to je bio raj.....Sutra sam kasetu, brze bolje, odneo  kupcu i umesto cene od 15 hiljada, kazem mu cenu tri hiljade vecu. Procena se pokazala tacnom, jer me je sledeceg dana, covek cekao ispred kancelarije, sa kasetom u rukama i sa zeljom da odmah napravimo ugovor. Elem...pozvao sam prodavca i reko mu srecne vesti. Prodali ste vikendicu. Plus imate tri hiljade vecu cenu. Potajno se nadajuci casti, koju sam zasluzio. Ugovor je prosao bez problema. Vikendica je dobila novog vlasnika, a mene je prodavac pozvao na kafu. Stan mu je bio u funkcionerskoj zgradi ,  a on je bio jedan dobrostojeci gospodin. Docekali su me sa kafom i zahvalnoscu zbog tri hilade kojima se nisu nadali. Pri odlasku ,dobio sam i poklon. Dar, je bio zapakovan u kesi, pa ga nisam otvarao . Kad sam stigao kuci, otpakovao sam ga,  i dobio uspomenu za ceo zivot....bile su to dve kile.......SEMENSKOG GRASKA.
    
www.nekretnine-mojdom.com

уторак, 17. јун 2014.

Dozivljaji jednog agenta za nekretnine

   Nakon dvadeset i kusur godina rada, u nekretninama, bio sam svedok, ili akter raznih neobicnih dogadjaja. Neke od prica, koje cu napisati, su samo mali deo anegdota koje smo doziveli.
      Bio je vetovit, hladan jesenji dan, kada je nas agent sa  kupcima i prodavcem krenuo u sud na overu ugovora. Bilo je to vreme, kada se isplata vrsila u kesu, i nakon potpisa i overe ugovora, date su pare nasem kolegi u obliku sigurno zapakovanog paketa...Paket je bila jedna kesa, nepoznatog porekla, obavijena gumicom...Taj paket je zavrsio u dzepu od mantila, i nakon pozdrava sa kupcima, kolega je otisao do kola ispred suda.Taman kad se spremao da udje u auto, nesto mu je kliznulo niz nogu....Kao u Alan Fordu ...nas agent je imao mantil, sa pocepanim dzepom, a Marfijev zakon se pobrinuo da se pare poput Hudinija, oslobode iz kese i gumice i pronadju put kroz postavu mantila...Kad su se spustile niz nogu naseg nesrecnog kolege, dospele su na plocnik trotoara, a onda je zaduvao vetar..... Nas agent je u stanju soka, posmatrao novcanice koje su se poput roja kretale ulicom Maksima Gorkog hrleci ka slobodi...Sledecih par minuta su bili magloviti. Uglavnom klececi na kolenima, novac se sakupljao i ubacivao u parkirani auto. Taj prizor su videli i kupci koji su dotrcali, i pomogli u sakupljanju, sada vec tudjeg novca, a nasao se i jedan slucajni prolaznik. Kada su nestasni papiri bili ubaceni na sediste, trebalo je prebrojati brojno stanje i utvrditi nije li neki papir promenio vlasnika. To brojanje, je bilo kao kada date punu casu vode, coveku, kojem se tresu ruke. Tek nakon treceg pokusaja, nas nesrecni junak, je uspeo da izbroji novac i na svu srecu, sve novcanice su bile na broju.
  Potresen, sokiran, i prljavih kolena stigao je u kancelariju gde su ga docekale saosecajne kolege, i nadahnuto mu dali nadimak .....Monika. :-)
      
www.nekretnine-mojdom.com

понедељак, 16. јун 2014.

Prezentujte svoju nekretninu....

   Pre  neki dan, sam pregledao statistiku poseta mojih blogova. Ubedljivo najvise pregleda su teme ...kako prodati, zameniti, ili doci do kupca. To je znak sta citaoce najvise interesuje. U skladu sa tim evo par korisnih saveta.....
   Prodaja nekretnine, je kao i prodaja bilo koje druge robe...Najbolje je, ako imate robu koja je ekskluzivna i kao takva,  tesko dostupna..i da to iskoristite. To podrazumeva, kvalitetnu prezentaciju. Treba napraviti , lepe fotografije, video klip, slide i virtuelnu prezentaciju. Uz ovaj materijal treba sastaviti lep i zanimljiv tekst o nekretnini koju prodajete. Kada se naoruzate prezentacijom,treba izabrati i agenta i agenciju koja ce taj posao marketinga i obaviti. U Novom Sadu ima puno agencija ali malo kvalitetnih agenata. Neophodno je da agencija ima dobro pozicioniran sajt, da se bavi e-mail marketingom, a da prodaju rade agenti koji su iskusni i dugo u poslu. Poverite im prodaju na odredjeni period, u kojem se prodaja nece oglasavati preko vise agencija. Time se na neki nacin dozira pristup vasoj nekretnini, koja zadrzava ekskluzivitet i smanjuje broj nekvalitetnog i nestucnog oglasavanja. Sve napred navedeno utice na prodaju,  ali cena, odredjuje koliko dugo ce se nekretnina prodavati. Ukoliko je prodaja hitna, odmah postavite sto nizu cenu.
  Ukoliko mislite da vam mozemo pomoci u prodaji....nazovite nas.

недеља, 15. јун 2014.

Nekretnine, Novi Sad, nekad i sad

    Agenturom se bavim vec 21 godinu. Kad se osvrnem iza sebe i pogledam svoj posao, tek tada vidim koliko su se stvari promenile.
    Te davne 1993 godine , u nasoj zemlji je bilo ratno stanje. Agencije za nekretnine su bile nesto novo, ali zbog velikih pomeranja stanovnistva koji su se sklanjali od rata, u Novom Sadu je postojala ogromna potreba za nasom profesijom. Sa pravne strane, agencije su bile u potpunom mraku. Poslovanje i trgovina nekretninama su prakticno bili nelegalni, jer je bilo kakva transakcija u devizama bila zabranjena, a  svaka kupoprodaja je bila i krsenje zakona. Od tada pa do sada, posao nam sa pravne strane isplivao na svetlo. Sada poslujemo legalno, nekretnine se isplacuju preko banaka. Imamo daleko bolju proveru nekretnina, mnogo manje nelegalnih objekata. Proveravamo i sprecavamo pranje novca preko trzista nekretnina. Sa druge strane, potraznja za stanovima je postepeno padala. Nekada, smo svaki stan koji je stigao u ponudu docekali kao poslasticu, oko koje su se agencije tukle i trkale ko ce prvi dovesti kupca. Danas je ponuda prepuna nekretnina koje nema ko ni da pogleda, a kamoli kupi. Kupci su nekada bili u stanju sprintera, koji mora da kupi danas, jer je sutra stan prodat, ili mu je cena veca. Danas, kupci opusteno sede za racunarom, razgledaju sumu stanova , kuca i lokala i jedino kad ih pogodi sokantno niska cena ili neka prelepa nekretnina, zovu i idu na teren.
   Kada je bilo "bolje vreme".Za nas agente, sada je mnogo teze. Kao krokodili u maloj bari, cekamo kisni period a njega nema ni na vidiku. Sa nadom u Evropsku buducnost, koja bi trebala da nam donese pljusak svezeg novca na nase susno trziste, cekamo otvorenih usta i vatamo povremeni dasak u vidu provizije.

петак, 13. јун 2014.

Zamene...

   Pre neki dan sam imao poziv od klijenta koji bez uspeha pokusava da proda stan....Zena je pozvala 16 agencija i svugde dobila isti odgovor.....Kupaca nema.To je, najbolji pokazatelj situacije na trzistu.  Nema svezeg novca, koji bi pokrenuo kupoprodaju i prakticno sve stoji. U takvoj situaciji preporuka prodavcima je da sto detaljnije opisu, kakva im nekretnina odgovara u zameni..Time se znatno smanjuje kolicina novca koja je neophodna da se dodje do zeljenog cilja. Potrebno je da se osigura novac za doplatu, dva poreza i agencijsku proviziju. Ukoliko vam zamena odgovara, nazovite agenciju , da pronadjemo odgovarajucu nekretninu.

понедељак, 9. јун 2014.

Kako do kupca.....

    I pored oporavka u zemljama Evrope, u nasem okruzenju kriza ne jenjava.         Na trzistu je i dalje vrlo mala potraznja. Sa druge strane broj ljudi koji su u finansijskim problemima, kreditima, dugovima, pa i nemanju osnovne egzistencije je sve veci. Doci do kupca je za mnoge biti ili ne biti.Osnovni savet u takvoj situaciji je naci pravu agenciju i agenta. Biti potpuno otvoren i iskren o situaciji u kojoj se nalazite. Spram toga odrediti realnu trzisnu cenu, koja ce vam prodati nekretninu u roku od dva do tri meseca. Sa cenama koje i dalje klize, svaka neodlucnost dovodi vas u jos goru poziciju u buducnosti.Sledeci korak je sto bolja prezentacija nekretnine. U svetu interneta, neophodno je da se vasa nekretnina vidi na svim portalima, sajtovima, i socijalnim mrezama u sto lepsem svetlu. Potrebno je napraviti fotografije, video klipove,  i uciniti nekretninu vidljivom.
     Agencija Moj Dom, sa dvadet godina iskustva stoji vam na raspolaganju.

петак, 6. јун 2014.

Od Septembra NOTARI...posledice kojih nismo svesni.

   U javnosti se vrlo malo zna o velikim promenama koje nas cekaju od Septembra meseca. Umesto sudova,uvode se notari, koji ce overavati ugovore. 
    Za razliku od sudova, koji su overavali prakticno sve, i nisu odgovarali za nista, notari ce imati sasvim drugaciju poziciju. Kad se overava dokument kod notara, on svojom overom, krivicno i materijalno odgovara za sustinu overenog dokumenta. To u praksi znaci,  da kad odete kod notara, morate imati uknjizenu nekretninu i potpuno cist izvod, sprovedene vlasnike nekretnine u izvodu.Ukoliko je nekretnina u legalizaciji,  ukoliko treba da se sprovede bilo kakva izmena, overa ugovora nece biti moguca sve dog se dokumentacija kompletno ne zavrsi. Znaci..svi vlasnici nekretnina bi trebali da se dobro raspitaju o stanju njihove dokumentacije, preko advokata i agencija, srede dokumentaciju i krecu u prodaju.
    Moj Dom poziva svoje klijente da slobodno nazovu agencju, i raspitaju se o eventualnim radnjama koje moraju sprovesti pre prodaje svoje nekretnine.

уторак, 3. јун 2014.

Cene stanova u Novom Sadu - Limani

   Limani .... po mnogima, najbolje mesto za stanovanje u Novom Sadu.
   Na samo pet minuta hoda,  je popularno setaliste na Keju,  kao i kupaliste Strand. Ako zelite da trcite, vozite bicikl, veslate, igrate kosarku, odnosno zivite aktivan i zdrav zivot, Liman je pravi izbor. Stanovi su gradjeni sedamdesetih godina, pa kupci treba da racunaju na troskove renoviranja. Cene se u zavisnosti od stanja,  godista i spratnosti, krecu od 700 do 1300 evra po m2.  Nove zgrade na limanu jedan, imaju najbolju potraznju, i u pojedinim zgradama mogu da postignu i vece vrednosti.
     Novosadjani koji zive na limanu , retko zele da promene lokaciju, a svi koji zele da postanu Limanci, neka pogledaju nasu ponudu .